- Geschreven door: Marleen Bergen
Voor Studio 38 van het Flageyplein – een van onze pronkstukken op de tentoonstelling 100 jaar Radio in Leuven - is er altijd veel belangstelling. Dat was nog meer dan gewoonlijk het geval op donderdag 23 oktober ’14. Toen verwelkomde het Omroepmuseum de gepensioneerde collega’s van ‘De Derde Versnelling’. Ze bezochten eerst de radiotentoonstelling en aansluitend ons museumdepot.
De studiotafel van Studio 38 werd in 1938 (vandaar de naam!) door Bell Telephone in Antwerpen gemaakt. Ze bleef decennialang in gebruik. Collega Gilbert Lantin werkte er als piepjong technicus nog mee. Dat moet begin jaren ’70 geweest zijn, maar hij was de knepen van het vak nog niet verleerd. Hij demonstreerde voor een aandachtig publiek hoe je op die oude mengtafel de beveiliging kon deblokkeren om ‘de antenne te lossen’. Weer iets bijgeleerd!
Op de radiotijdslijn van 100 jaar radio herkenden onze gasten heel wat radiotoestellen uit de huiskamers van hun ouders en grootouders. En ook de ‘portatiefjes’ waarmee ze zelf als adolescenten naar de radio luisterden.
Bij de magnetofoons, platendraaiers, microfoons en andere productieapparatuur op de tentoonstelling én in het depot van het Omroepmuseum werden uiteraard nog meer herinneringen en straffe verhalen uit de VRT-tijd opgehaald.
Ook tussen de rekken met de verzameling oude radio-ontvangers en bij de speciale tentoonstelling van oude radio & grammofoon-meubels hing een heerlijk nostalgisch sfeertje.
Enkele oud-collega’s beloofden ons ook om oude radiotoestellen en waardevolle documenten te bezorgen. Waarvoor bij voorbaat dank!
- Geschreven door: Marleen Bergen
Hoe radio, tv en online nu digitaal geproduceerd wordt, ontdekte de Brugse afdeling van de West-Vlaamse Gidsenkring tijdens een rondleiding op het Omroepcentrum aan de Reyerslaan.
Na de middag stond ook een bezoek aan de tentoonstelling 100 jaar radio en aan het depot van het Omroepmuseum in het Radiohuis in Leuven op het programma. De leden van de vzw Omroepmuseum zorgden voor de deskundige uitleg.
Wie zin had, kon zich onder het waakzaam ook van initiatiefnemer Guido Beuckels even uitleven als radiopresentator.
Of in de oude studio 38 van het Flageygebouw bekijken met welke apparatuur radio voor en na WOII uitgezonden werd.
Met het – grotendeels - analoge verleden maakten de deelnemers uitgebreider kennis in het depot van het Omroepmuseum. Getoond werd hoe je destijds de platendraaier kon laten starten bij het begin van een woord, hoe een platensnijmachine gebruikt werd of hoe in een recenter verleden met ‘de Pausmobiel’ de eucharistieviering gecapteerd werd .
Zoals altijd was er ook heel wat belangstelling voor onze mooie collectie oude radiomeubels en radiotoestellen op de hoogste verdieping van het Radiohuis.
(Marleen Bergen, 29/4/15)
- Geschreven door: Marleen Bergen
VRT-radio begint in de tweede helft van de jaren '90 aan de systematische digitalisering van het productieproces. Intussen is er op alle radionetten een hele generatie programmamakers aan de slag die nooit analoog gewerkt heeft. Reporters gaan nu op pad met handige, kleine opnametoestelletjes en monteren de meeste bijdragen zelf op hun pc. Digitaal opnemen, monteren, uitzenden en archiveren, het gaat allemaal veel makkelijker en sneller. En toch kreeg het Omroepmuseum van enkele jonge programmamakers de vraag om een workshop 'analoog registreren en monteren' te organiseren. We waren wat verbaasd, maar tegelijkertijd ook nieuwsgierig naar de resultaten van dit ongewone experiment.
Onze museumleden met ervaring als radio- of labotechnicus haalden de Nagra's uit het rek en zorgden ervoor dat de oude studiomagnetofoons operationeel waren. Op vrijdag 21 april '17 stond allles klaar om 'de studenten' in het Radiohuis in Leuven te begeleiden.
Lucas Derycke, Ilse Cox, Hadewijch Vanhaverbeke en Wederik De Backer krijgen eerst een snelcurus opnametechnieken, daarna de beginselen van het monteren. Knippen op het gehoor zonder visuele weergave van het geluid op een pc-scherm blijkt veel moeilijker dan gedacht.
Na een middag oefenen, informeren we naar de eerste analoge indrukken.
Het fysiek omgaan met geluid, het zelf manipuleren van de band op de spoelen en het 'omgekeerd luisteren' voor het knippen, blijken boeiende ervaringen te zijn. Aan te bevelen voor jonge mensen in opleiding of voor wie gepassioneerd met klank bezig is, zo horen we.
Analoog monteren dwingt ook veel meer tot vooraf nadenken, keuzes maken en plannen. Montagefouten kan je immers niet altijd meer herstellen, terwijl je op de pc altijd opnieuw kan beginnen. Anders denken en handelen doorbreekt ingesleten gewoontes en doet je – zeker als vakvrouw of vakman – anders met geluid omgaan, zo vatten onze jonge collega's hun analoge namiddag samen.
_________________________________________________