Voor Studio 38 van het Flageyplein – een van onze pronkstukken op de tentoonstelling 100 jaar Radio  in Leuven -  is er altijd veel belangstelling. Dat was nog meer dan gewoonlijk het geval op donderdag 23 oktober ’14.  Toen verwelkomde het Omroepmuseum de gepensioneerde collega’s van ‘De Derde Versnelling’. Ze bezochten eerst de radiotentoonstelling en aansluitend ons museumdepot.

foto 1

De studiotafel van Studio 38 werd in 1938 (vandaar de naam!) door Bell Telephone in Antwerpen gemaakt. Ze bleef decennialang in gebruik. Collega Gilbert Lantin werkte er als piepjong technicus nog mee. Dat moet begin jaren ’70 geweest zijn, maar hij was de knepen van het vak nog niet verleerd. Hij demonstreerde voor een aandachtig publiek hoe je op die oude mengtafel de beveiliging kon deblokkeren om  ‘de antenne te lossen’. Weer iets bijgeleerd!

foto 2

Op de radiotijdslijn van 100 jaar radio herkenden onze gasten heel wat radiotoestellen uit de huiskamers van hun ouders en grootouders. En ook de ‘portatiefjes’ waarmee ze zelf als adolescenten naar de radio luisterden.

 

Bij de magnetofoons, platendraaiers, microfoons en andere productieapparatuur op de tentoonstelling én in het depot van het Omroepmuseum werden uiteraard nog meer herinneringen en straffe verhalen uit de VRT-tijd opgehaald.

foto 3

Ook tussen de rekken met de verzameling oude radio-ontvangers en bij de speciale tentoonstelling van oude radio & grammofoon-meubels hing een heerlijk nostalgisch sfeertje.

foto 4foto 5

Enkele oud-collega’s beloofden ons ook om oude radiotoestellen en waardevolle documenten te bezorgen. Waarvoor bij voorbaat dank!