PRESTO

Geschreven door Jan Cuypers.

prestoHet kon de naam van een pizzazaak zijn, of een stomerij. En het is een merk van snelkookpannen. Maar voor ons is Presto, voluit Presto Recording Corporation, een fabrikant van opname-apparatuur. Ze floreerde voor, tijdens en na de tweede wereldoorlog. In het begin maakten ze “blanke” grammofoonplaten en platensnijmachines, later ook bandopnemers. Ze waren de grootste wereldproducent van graveermachines, maar hadden moeite met de overgang naar stereo. Rond 1958 fuseerde het bedrijf, dat toen al overgenomen was, met de firma Bogen; de merknaam verdween. Het concurrerende bedrijf Ampex introduceerde na de oorlog hun bandopnemer type 200, gebaseerd op de Magnetophon van Telefunken. Hier was Presto op achtervolgen aangewezen, tot ze uiteindelijk de rol moesten lossen.

Bandopnemers (audio tape recorders)

Het Omroepmuseum bezit een studiorecorder SR11 en restanten van wat wellicht een PT900 moet geweest zijn. Daarover misschien later.

Platensnijmachines (Disk cutters)

Een “draagbaar” toestel 6N maakt deel uit van de tentoonstelling over 100 jaar radio in het Radiohuis. We bespreken het hier kort. Bij dit soort toestellen waren de versterkers apart behuisd (en aan te kopen). Zo ook hier, met de opnameversterker type 85B.

Klik op de figuur voor meer uitleg.

presto 6Nred

 vooraanzichtred