Tefifon

Geschreven door André Saegerman.

Tefifon

De Tefifon is een kruising tussen een bandopnemer en een platenspeler.

Hij werkt met een cassette met een eindeloze lus, maar op die band staan geen magneetsporen, wel een groef zoals bij een grammofoonplaat. Ze wordt met een aftastnaald uitgelezen. De soepele plastic band was 16 mm breed en bevatte tot 56 parallelle groeven. Afspeelsnelheden 45,6 en 19 cm/s.

Het systeem kende zijn grootste succes in de jaren '40 en '50. Op een 78-toerenplaat kon toen hooguit een drietal minuten muziek, bij de Tefifoncassette kan dat oplopen tot vier uur. Het systeem was dan ook bij uitstek geschikt om een dansavondje van continu muziek te voorzien.

Zelf opnemen kon niet, en een muziekje opzoeken evenmin. Het werd geen groot succes : er was maar één fabrikant, en de vedetten van die tijd waren gebonden aan de platenmaatschappijen, de concurrentie dus. Vandaar vooral een aanbod van instrumentale (dans)muziek, en, wegens de lange speelduur, opera’s en operettes.

De Tefifon was een vinding van de Duitse ondernemer Karl Daniel. De eerste toestellen werden in de dertiger jaren gebouwd, vooral voor militaire doeleinden; de fabriek, gevestigd in Keulen, sloot in 1965.
Het hier getoonde inbouwtoestel, van het type B51, is van rond 1950. Kostprijs : 258 DM (omgerekend 132 €). Hieronder een demonstratie van de audiokwaliteit bij een combinatie Tefifon-platenspeler.