Telefunken Arcolette

Geschreven door Jan Cuypers.

Rond 1928 komt de Telefunken Arcolette op de markt. De tijd van zichtbare buizen en componenten is voorbij, alles bevindt zich in een gesloten metalen kast. Enkel de bedieningsorganen zijn van buitenaf bereikbaar. Bij dit toestel zitten aan de linkerzijwand de aansluitingen voor aarde en, driemaal, antenne : eenmaal rechtstreeks, tweemaal via een condensator.

2998aTelefunkenArcoletteredVooraan vinden we twee grote draaiwielen, het linkse regelt de condensator voor de regeneratieve terugkoppeling, de rechtse deze voor de afstemming. Onderaan tussen beide een schakelaar voor de keuze van de golfgebieden, lange of middengolf. Aan de rechterzijde staan de aansluitingen voor koptelefoon of externe luidspreker, en de voeding.

Het toestel bestond in drie uitvoeringen : voor batterijvoeding, voor gelijkstroomnetten, en tenslotte voor wisselstroom. We hebben hier te maken met een wisselstroommodel : de drie voorste buizen dienen voor de detectie en de versterking van de signalen, achteraan rechts zit, veilig opgesloten in een metalen kooi, de voedingsgelijkrichter.

Een schema van het toestel vindt u hier.

 

 

 

Vragen, opmerkingen, correcties …. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

inv. 2998