Arriflex

Geschreven door Jan Cuypers.

Arriflex 16mm

foto arriIn de beginjaren van het Televisie Journaal werden beeldfragmenten opgenomen met een filmcamera op pellicule. Tot 1958 op 35mm pellicule zoals voor het bioscoopjournaal, daarna op het goedkopere 16mm formaat.

Het getoonde toestel is een ARRIFLEX 16mm (merk ARRI, 16 St) op houten statief met trommellenzen. Voor het TV-Journaal werden doorgaans zoomlenzen gebruikt.

Het inwendige magazijn heeft een capaciteit van 100 voet of 30 meter, goed voor 2,5 minuten opname!  Men moest dus erg zuinig zijn. Bij een voetbalwedstrijd bv. mocht men maar één bobijn gebruiken per helft. Doelpunten werden wel eens gemist.

Filmplakpers en filmviewer

Geschreven door Staf Van Tittelboom.

plakpersDe filmplakpers is een onmisbaar instrument van de filmmonteur. Hij bekijkt op de filmviewer de beelden, maakt een selectie, knipt de bruikbare beelden uit de filmrol en monteert ze in de gewenste volgorde. Met lijm of met kleefband worden de fragmenten aan elkaar gelast.

Draagbare bandopnemer

Geschreven door Staf Van Tittelboom.

0982-nagraNagra IV met "piloottoon". Bij film werden beeld en geluid op een verschillende drager opgenomen, niet zoals in het videotijdperk. De reporter kwam thuis met nog niet ontwikkelde pellicule en met een klankbandje. Om beeld en geluid synchroon te kunnen weergeven genereerde de camera per beeld een puls die opgenomen werd op de klankband. Dit wordt de "piloottoon" genoemd. De "claque" (het klappende met krijt beschreven bord) zorgt ervoor dat beeld en geluid terzelfdertijd starten.