Arriflex

Geschreven door Jan Cuypers.

Arriflex 16mm

foto arriIn de beginjaren van het Televisie Journaal werden beeldfragmenten opgenomen met een filmcamera op pellicule. Tot 1958 op 35mm pellicule zoals voor het bioscoopjournaal, daarna op het goedkopere 16mm formaat.

Het getoonde toestel is een ARRIFLEX 16mm (merk ARRI, 16 St) op houten statief met trommellenzen. Voor het TV-Journaal werden doorgaans zoomlenzen gebruikt.

Het inwendige magazijn heeft een capaciteit van 100 voet of 30 meter, goed voor 2,5 minuten opname!  Men moest dus erg zuinig zijn. Bij een voetbalwedstrijd bv. mocht men maar één bobijn gebruiken per helft. Doelpunten werden wel eens gemist.

De ARRI 16 werd afgeleid van het 35 mm-toestel van hetzelfde merk. De toestellen waren erg betrouwbaar en gaven zeer stabiele beelden omdat de film bij het belichten vastgehouden werd door een "registratiepin" die de film onwrikbaar hield. De camera's waren ook relatief gemakkelijk te laden en te bedienen.

Dit type camera werd voor de borst gehouden om te filmen zoals bij een fotocamera. Later schakelde men over naar camera's die op de schouder rustten. De Franse firma Eclair kwam daar als eerste mee op de markt.

Schoudercamera's hebben veel voordelen. Het maakte de cameraman veel mobieler. Hij kon de camera met één hand vasthouden en bedienen, de schouders namen het gewicht over. Gelukkig, want met een zoomlens zou de camera onhandig ver vooruit steken. Dit type camera maakte filmen in "cinéma-vérité-stijl" mogelijk. 

Alle ENG-camera's (zie de andere vitrinekasten) zijn van dit schoudertype. Het borsttype vindt men terug bij kleine "handheld cameras".  

De camera had ook nog een "blimp": een behuizing die het storende geluid van de draaiende camera dempt. Latere camera's waren veel geluidsarmer.

Alle filmcameramensen die voor NIR/BRT werkten waren zelfstandigen die beschikten over hun eigen camera. Dit in tegenstelling tot RTBf die eigen filmcameramensen in dienst had.

De tentoongestelde camera werd nooit voor Nieuwsgaring gebruikt. Deze camera is einde jaren '60 aangekocht door het Instructiecentrum van de Technische Diensten voor proeven en opleiding kleur.