Draadloze camera met backpack

foto arri

Draagbare draadloze zwartwitcamera type CSF CP101 van 1957.

Dit was één der eerste camera's van dit type ter wereld.

 

Hij werd gebruikt voor de uitzendingen op Expo '58. 

De camera was uitgerust met een vidiconbuis. Hierdoor was de beeldkwaliteit eerder aan de matige kant. Ook de betrouwbaarheid liet te wensen over: tijdens de eerste reportage - de opening van de Expo! - viel de camera uit.

Het backpack bestaat uit twee delen. Het grootste is de elektronica: syncgenerator, cameraketen en zender, het kleinste is de voeding en eventueel een batterij.

De camera kon uitgerust worden met een krachtiger zender van 5 Watt in een bijkomende koffer. Dan is er ook een tweede voedingskoffer nodig. Voortgaande op de foto uit het boek "tien jaar Vlaamse televisie" was de camera daar origineel mee uitgerust.

Op de foto ziet u: journalisten Omer Grawet (geknield) en Nick Bal, en een technicus.

De zoomlens (SOM Berthiot) is niet de originele lens, maar ze dateert wel uit die periode. Misschien werd origineel een Angénieux gebruikt (Franse camera, dus Franse lens?).

De camera kon zowel met een zoomlens als met een lens met vaste brandpuntsafstand uitgerust worden. Omdat hij geen elektronische beeldzoeker had, gebruikte men een optische zoeker. Bij zoomlenzen was dat meestal een "hondenpoot" (zie de vorm van de lens). Hierbij wordt een deel van het licht afgeleid naar de zoeker. Bij andere lenzen was dit een apart zoekertje dat links van de camera bevestigd werd.