Filmplakpers en filmviewer

plakpersDe filmplakpers is een onmisbaar instrument van de filmmonteur. Hij bekijkt op de filmviewer de beelden, maakt een selectie, knipt de bruikbare beelden uit de filmrol en monteert ze in de gewenste volgorde. Met lijm of met kleefband worden de fragmenten aan elkaar gelast.

Bij negatieffilm werd het negatief "verknipt", met zo'n pers aan elkaar geplakt en daarna werd er een positiefkopie zonder lassen getrokken.

Bij omkeerfilm werd er meteen in de positiefkopie geknipt en gelast: het resultaat was veel sneller klaar, omdat de kopie met lassen als uitzendkopie werd gebruikt. Dat veroorzaakte in beeld het bekende en storende fenomeen van de beeldsprongen: de filmaftaster haperde even bij de las en het beeld maakte telkens een sprongetje.

Om de filmlassen zo weinig mogelijk te doen opvallen, moest er niet alleen zorgvuldig gewerkt worden, ook de kwaliteit van de lijm of kleefband was erg belangrijk. Slechte hechtingslijm of plakband kan jaren later tot ernstige beschadiging lijden. Bij het oprollen van de film bestaat immers het risico dat de lijm als het ware uit de filmrol geperst wordt. Het is een hele klus om zo'n bevuilde filmrol schoon te maken en te renoveren.

De filmviewer werd in het vakjargon ook "visonneuse" genoemd. Het getoonde toestel is een Moviescop 16mm.