Het raadsel van de rode stip
Op de zenderschaal van een aantal oudere radiotoestellen uit de verzameling van het Omroepmuseum kleeft een klein rood ‘bolletje’. Soms plakt er zelfs meer dan een bolletje op de voorzijde van een radio. De bolletjes lijken op de kleine cirkeltjes die je uit het verzamelbakje onderaan je perforator kan halen. Er staat geen enkele aanduiding op. Geen mens wist wat die rode stippen precies betekenden. De wildste veronderstellingen werden geopperd. Zo’n rood bolletje zou betekenen ‘oorsprong onbekend’, of ‘eigendom van RTBf’, of nog ‘toestel wordt uit inventaris genomen’…. Allemaal goed geprobeerd, maar ver naast de waarheid.
Tijdens het bezoek van de gepensioneerde radiotechnici aan het depot van het Omroepmuseum op 1 april 2014 reikte collega Jules Stevens de oplossing aan. En die was – zoals wel vaker gebeurt bij dit soort mysteries – heel eenvoudig en vooral heel praktisch.
De radiotechnici hadden ondervonden dat luisteraars soms moeilijk een bepaalde zender konden terugvinden op hun radio. Je moest toen nog draaien aan een grote knop vooraan om de gewenste zenderfrequentie te vinden. Op salons en evenementen – we spreken over de jaren ’70 - deelden de radiotechnici daarom rode cirkelvormige klevertjes uit. De mensen plakten die thuis op de zenderschaal, precies daar waar ze hun favoriete radiostation het best konden ontvangen. Soms kleefden er verschillende ‘bolletjes’ op de zenderschaal van een enkel radiotoestel. Want niet iedereen in een gezin had hetzelfde favoriete station. Maar aan de hand van de ‘bolletjes’ kon men snel afstemmen op zijn of haar voorkeurszender.
Een systeem van preselecties avant la lettre dus …
(MB, 1/4/14)