Camera PYE Mk III op studiovoet Houston Fearless

camera PYE kopieHét werkpaard uit de beginjaren van de Vlaamse TV. Alle uitzendingen kwamen toen uit Studio 6, van de omroepster tot de boekenquiz, van de jeugdprogramma’s tot het journaal, van Schipper naast Mathilde tot een kookprogramma.…

Uiteraard ging alles wat niet op film stond rechtstreeks, de videorecorders waren nog niet uitgevonden.

Voor de zeldzame reportages (stoeten waren toen populair) werd de studioapparatuur gewoon in een vrachtwagen geladen en ter plaatse opgesteld, in het begin had het NIR nog geen reportagewagens.

 

afmetingen voet: driehoek met benen van 100 cm

minimum deuropening 85 cm; gewicht voet 250 kg, gewicht camera = 55 kg

 

 

 

Generiekafroller

Geschreven door Staf Van Tittelboom.

generiekafrollerDe eindgenerieken van de beginjaren, toen er nog geen elektronische schriftvormers bestonden, waren soms artisanale kunstwerkjes: geschilderd – wit op zwart – op mat papier.

De studiomeester bediende de draaitrommel met gezwinde spoed…

En waren er zóveel medewerkers te vermelden dat de generiek niet op de draaitrommel kon, dan sleepte het vervolg maar op de studiovloer…

Met generiek van programma: ‘’t Is maar een woord’, progr. Nest Jansen

Afmetingen 50 x 70 x h 160

Philips 17TX100A/70 (1954)

tv jaren 50Gezin, vrienden en buren van de gelukkige bezitter scharen zich rond het toestel om de prille uitzendingen niet te missen. Het scherm van zo’n 40 cm is niet groter dan dat van een laptop.

De middenste knop dient om de norm te kiezen en staat enkel op Belgische toestellen : Nederland zendt uit in 625 lijnen, Frankrijk in 819; de Belgische zenders gebruiken een “nationale” variant van beide. Aan de kijkers wordt soms midden in de uitzending gevraagd om van 625 over te schakelen naar 819 lijnen of andersom. Gelukkig de ouders met behulpzame kinderen!

Gepolierd palissanderhout; scherm 39 cm
L 53 B 55 H 48